Jag skäms inte

En viss grej hände i somras, jag tänker inte ta upp det på bloggen men det var en tragiskt plågande händelse som förändrade mitt mående och liv. Det sjönk ner i botten, värdet av mig själv och förstörde en del av mig själv.
 
Det jobbiga är att man förträngde det som hände. Jag levde mitt liv och ignorerade allt dåliga. Jag trodde då att det var det bästa man kan göra att inte grubbla det som har varit och att man ska gå vidare med sitt liv.
Förträngningen gjorde mitt mående allt sämre. Det kom efter sex månader, hur mådde jag då?
 
Jag tappade kontrollen över mig själv, jag kunde inte se vad som var verkligt eller inte. Jag levde som vanligt och sen ser jag händelser som till exempel att jag blir nerslagen. Sen kan jag vara sur och säga det till personen varför han/hon gjorde så. Nej personen blir förvånad och säger att det inte har hänt. Det skrämde personen totalt. Jag började tro att jag var död eller att jag sover och drömmer mardrömmar.
Jag kunde höra röster, inbillade att någon pratar med mig. Jag kunde skälla ut folk utan att jag vet om det och utan orsak. Jag tappade minnet, jag vet inte vad jag har pratat om för ca 5 minuter sedan.
 
Jag började tro att jag blev helt crazy, jag var inte mig själv hela jag var i en förvirrande tillstånd eftersom jag började uppfatta själv att jag inte är frisk. Jag var tvungen att boka tid hos läkaren och kolla upp vad som var för fel på mig. Mest jag var rädd över är att jag kommer göra saker omedvetet som att gå ut i skogen mitt på natten och vakna på morgonen och inte veta vart jag är.
Läkaren frågade mig en massa frågor och sedan berättade han att jag har fått traumatiskt stress syndrom. Vad är det? Jo det är psykos 'psykiskt sjukdom' man kan få om man har vart med om  kraftiga händelser. Vissa kan ha mildare form av psykos och andra har allvarliga tillstånd som måste ha behandling omgående.
Van inbillningar är en av kraftiga tillståndet. Man kan sluta att man isolerar sig själv och blir rädd för sig själv.
Förstå att det är jätte jobbigt. Jag kan tillexempel inbilla mig att min mamma pratar med mig om saker. Sen kan jag gå fram till henne och diskutera om det. Istället kan det komma en förvånad blick mot mig.
Det är sjukt skrämmande.
 
Jag skäms inte över detta. Jag vet att det inte är mitt fel och att jag kommer få hjälp av behandling (möten) för att släppa traumatiska upplevelsen så man kan gå vidare. Jag hade en fördom att de som har psykoser är dumma i huvudet. Sen när jag fick reda på att jag har det så ser jag annorlunda på saken. Man är inte knäpp eller dum. Man blir bara knäpp om det är stressigt i omgivningen eller om inte människorna runt om kring sig är glada. Har man psykos är det viktigt att man umgås i omgivningen som ger positiv energi och sen att man börjat tänka positivt och se sina drömmar och göra saker om dagarna. Dess mer man kämpar dess fortare kommer man bli 'frisk' ifrån psykosen.
 
TRAUMA får alla som förtränger saker. Glöm inte att det kan bli farligt om man förtränger saker. Psyket förstörs och det blir jobbigare att arbeta sig uppåt. Jag råder er att ta tag i ert mående när det kommer tragiska händelser som kan påverka livet. Dess fortare du tar itu med det så fortare kommer du kunna gå vidare från det som har hänt.
Annars står livet stilla.  Har du haft eller har en anhörig som har det här problemet så är det viktigt att man hjälper till. Ha inte fördommar om detta eftersom vem som helst kan få det. De flesta får uppleva psykos någon gång i livet.
 
Glöm inte att du är du och ingen annan. Du är viktig och du är värd att må bra. Umgås med dem som ger glädje och är snäll mot dig. Förlåt för ett långt inlägg och jag kanske inte borde skriva det här utåt eftersom det är privat. Anledningen är mer att jag vill att ni ska få en annan bild av psykos och sen ville jag även dela av mig erfarenheten till er. Och om du har psykos var inte rädd att säga det till din omgivning. Du behöver ha stöd ifrån familj och vänner. 
Så lågt kan en människa kunna förstöra för en, att det kan påverka personens liv. Det är viktigt att alla tar hand om varandra och inte gör elaka saker som kommer få sitt hjärta krossat. Inte heller meningen att personen heller ska behöva kämpa för att må bra för att någon har förstört det.
 
A model´s diary | |
Powered by Jasper Roberts - Blog
Upp